Facebook Pixel
închide
Cont client
Setting
Limba
GET 20% OFF

By subscribing to our newsletter

Limba
Comanda mea

Termeni si conditii

Termeni si Conditii

1. Definitii

DACARDI IMPEX SRL - Societatea DACARDI IMPEX SRL, cu sediul in Oradea, Calea Santandrei nr. 48, J05/4433/1994, CUI RO6534440,

SITE - Domeniu www.piatadeflori.ro si subdomeniile acestuia.

CONTINUT are urmatoarea definitie:

- toate informatiile de pe SITE care pot fi vizitate, vizualizate sau altfel accesate prin utilizarea unui echipament numeric;

- continutul oricarui e-mail trimis UTILIZATORILOR sau CLIENTILOR sai de catre Dacardi Impex prin mijloace electronice si/sau orice alt mijloc de comunicare disponibil;

- orice informatie comunicata prin orice mijloc de catre un angajat sau colaborator al Dacardi Impex UTILIZATORULUI sau CLIENTULUI, conform informatiilor de contactare, specificate sau nu de catre acesta;

- informatii legate de produsele, serviciile si/sau tarifele practicate de Dacardi Impex intr-o anumita perioada;

- informatii legate de produsele, serviciile si/sau tarifele practicate de catre un tert cu care Dacardi Impex are incheiate contracte de parteneriat, intr-o anumita perioada;

- date referitoare la Dacardi Impex, sau alte date privilegiate ale acesteia.

SERVICIU - serviciul de comert electronic condus exclusiv pe portiunile public disponibile ale SITEULUI, in sensul acordarii posibilitatii CLIENTULUI sa contracteze produse si/sau servicii folosind mijloace exclusiv electronice, incluzand si alte mijloace de comunicare la distanta.

MEMBRU - Persoana fizica care are sau obtine acces la CONTINUT, prin orice mijloc de comunicare (electronic, telefonic, etc) sau in baza unui acord de utilizare intre Dacardi Impex si acesta si care necesita crearea si utilizarea unui CONT.

CONT - ansamblul format dintr-o adresa de e-mail si o parola care permit unui singur MEMBRU accesul la zone restrictionate ale SITEULUI prin care se face accesul la SERVICIU.

CLIENT - Persoana care are sau obtine acces la CONTINUT si SERVICIU, ulterior crearii CONTULUI de MEMBRU.

COMANDA - un document electronic ce intervine ca forma de comunicare intre Vanzator si Cumparator prin care Cumparatorul transmite Vanzatorului, prin intermediul Site-ului intentia sa de a achizitiona Bunuri si Servicii de pe Site.

DOCUMENT - prezentele Termeni si Conditii

CONTRACT la distanta - conform definitiei cuprinse in OUG 34 din 4 iunie 2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative art. 2 punctul 7, astfel cum aceasta a transpus Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor: orice contract incheiat intre profesionist si consumator in cadrul unui sistem de vanzari sau de prestare de servicii la distanta organizat, fara prezenta fizica simultana a profesionistului si a consumatorului, cu utilizarea exclusiva a unuia sau a mai multor mijloace de comunicare la distanta, pana la si inclusiv in momentul in care este incheiat contractul;

NEWSLETTER / ALERTA - mijlocul de informare periodic, exclusiv electronic, asupra produselor, serviciilor si/sau promotiilor desfasurate de catre Dacardi Impex intr-o anumita perioada, fara nici un angajament din partea Dacardi Impex cu referire la informatiile continute de acesta.

TRANZACTIE - incasare sau rambursare a unei sume rezultata din vanzarea unui produs / serviciu de catre Dacardi Impex catre Client, prin utilizarea serviciilor procesatorului de carduri agreat de catre Dacardi Impex sau prin transfer bancar, indiferent de modalitatea de livrare.

2. General

2.1. Documentul stabileste termenii si conditiile de utilizare ai Siteului/Continutului/Serviciului de catre Membru sau Client, in cazul in care acesta nu dispune de un alt acord de utilizare valid, incheiat intre Dacardi Impex si acesta.

2.2. Folosirea, inclusiv dar nelimitandu-se la accesarea, vizitarea si vizualizarea, Continutului/Serviciului, implica aderarea Membrului sau Clientului la prezentele termeni si conditii; Clientul se obliga sa monitorizeze permanent termenii si conditiile care pot fi actualizate, modificate si completate. In cazul unor neintelegeri se aplica Termenii si conditiile valabile la momentul comenzii si notificarii acestuia in scris catre Dacardi Impex.

2.3 Accesul la Serviciu se face exclusiv prin accesarea siteului public disponibil www.piatadeflori.ro.

2.4 Prin folosirea Siteului/Continutului/Serviciului, Membrul sau Clientul este singurul responsabil pentru toate activitatile care decurg prin folosirea acestuia. De asemenea, acesta raspunde pentru orice daune materiale, intelectuale sau electronice sau de orice alta natura produse Siteului, Continutului, Serviciului Dacardi Impex sau oricarui tert cu care Dacardi Impex are incheiate contracte, in conformitate cu legislatia romana in vigoare.

2.5 In cazul in care Utilizatorul sau Clientul nu este de acord si/sau nu accepta si/sau isi revoca acceptul dat pentru Document va trimite un e-mail pe adresa piatadeflori@dacardi.ro cu precizarea ca:

2.5.1. Acesta renunta la: accesul la Serviciu, alte servicii oferite de Dacardi Impex prin intermediul Site-ului, primirea newslettere-lor/alertelor si/sau comunicarilor din partea Dacardi Impex de orice natura (electronic, telefonic, etc)

2.5.2. Poate reveni in orice moment asupra deciziei sale de a nu fi de acord si/sau a nu accepta documentul, sub forma in care acesta va fi disponibil in acel moment.

2.6 Pentru a-si exercita dreptul prevazut la art 2.5, acesta poate sa contacteze Dacardi Impex sau sa foloseasca legaturile din continutul primit de la Dacardi Impex destinate acestui scop.

2.7 In cazul in care Clientul a achitat contravaloarea tuturor Contractelor neonorate fata de Dacardi Impex si isi revoca acordul exprimat in favoarea Documentului pe perioada derularii unei Comenzi, Dacardi Impex va anula Comanda acestuia fara nicio obligatie ulterioara a vreunei parti fata de cealalta sau fara ca vreo parte sa poata sa pretinda celeilalte daune-interese.

2.8 Acest Site este adresat doar Membrilor persoane fizice si juridice care au cel putin 18 ani, care au parcurs etapele inregistrarii corespunzatoare si care nu au fost suspendati sau inlaturati de catre Dacardi Impex, indiferent de motivul suspendarii sau al inlaturarii. Posibilitatea de a comanda online este disponibila doar persoanelor cu adresa de livrare in Romania. Devenind Membru, persoana declara faptul ca intruneste conditiile susmentionate.

3. Continut

3.1. Continutul, astfel cum este definit in preambul, incluzand dar nelimitandu-se la logo-uri, reprezentari stilizate, simboluri comerciale, imagini statice, imagini dinamice, text si/sau continut multimedia prezentate pe Site, este proprietatea exclusiva a Dacardi Impex, acesteia fiindu-i rezervate toate drepturile obtinute in acest sens in mod direct sau indirect (prin licente de utilizare si/sau publicare).

3.2 Membrului sau Clientului nu ii este permisa copierea, distribuirea, publicarea, transferul catre terte parti, modificarea si/sau altfel alterarea, utilizarea, legarea la, expunerea, includerea oricarui continut in orice alt context decat cel original intentionat de Dacardi Impex, includerea oricarui continut in afara site-ului Dacardi Impex, indepartarea insemnelor care semnifica dreptul de autor al Dacardi Impex asupra continutului precum si participarea la transferul, vanzarea, distributia unor materiale realizate prin reproducerea, modificarea sau afisarea continutului, decat cu acordul expres al Dacardi Impex.

3.3 . Orice continut la care Membrul sau Clientul are si/sau obtine acces prin orice mijloc, se afla sub incidenta Documentului, in cazul in care continutul nu este insotit de un acord de utilizare specific si valid incheiat intre Dacardi Impex si acesta, si fara nici o garantie implicit sau expres formulata din partea Dacardi Impex cu referire acel continut.

3.4 Membrul sau Clientul poate copia, transfera si/sau utiliza continut numai in scopuri personale sau non-comerciale, numai in cazul in care acestea nu intra in conflict cu prevederi ale prezentului Document.

3.5 In cazul in care Dacardi Impex confera Membrului sau Clientului dreptul de a utiliza sub forma descrisa intr-un acord de utilizare distinct, un anumit continut, la care Membrul are sau obtine acces in urma acestui acord, acest drept se extinde numai asupra acelui sau acelor continuturi definite in acord, numai pe perioada existentei acestuia sau acestor continuturi pe site sau a perioadei definite in acord, conform conditiilor definite, in cazul in care acestea exista si nu reprezinta un angajament contractual din partea Dacardi Impex pentru respectivul Membru, Client sau oricare alt tert care are/obtine acces la acest continut transferat, prin orice mijloc si care ar putea fi sau este prejudiciat in orice mod de pe urma acestui continut, in timpul sau dupa expirarea acordului de utilizare.

3.6 Niciun continut transmis catre Membru sau Client, prin orice mijloc de comunicare (electronic, telefonic, etc) sau dobandit de acesta prin accesare, vizitare si/sau vizualizare nu constituie o obligatie contractuala din partea Dacardi Impex si/sau al angajatului sau colaboratorului Dacardi Impex care a mijlocit transferul de continut, in cazul in care aceasta exista, fata de respectivul continut.

3.7 Este interzisa orice utilizare a Continutului in alte scopuri decat cele permise expres prin document sau de acordul de utilizare care il insoteste, in cazul in care acesta exista.

4. Contact pentru Clienti si Membri

4.1 Dacardi Impex publica pe site datele complete si corecte de identificare si contactare de catre Client sau Membru

4.2 Prin utilizarea formularului de contact sau al serviciului prezent pe site, Membrul sau Clientul permite automat Dacardi Impex sa il contacteze prin orice mijloc disponibil incluzand si mijloacele electronice.

4.3 Completarea partiala sau integrala a formularului de contact si trimiterea acestuia nu reprezinta in nici un fel un angajament din partea Dacardi Impex de a contacta Membrul sau Clientul.

4.4 Accesarea Site-ului, folosirea informatiilor prezentate in cadrul acestuia, vizitarea paginilor sau trimiterea de e-mail-uri sau notificari adresate Dacardi Impex se realizeaza in mod electronic, telefonic, sau orice alt mod de comunicare disponibil Membrului sau Clientului si Dacardi Impex, considerandu-se astfel ca acesta consimte primirea notificarilor din partea Dacardi Impex in modalitate electronica si/sau telefonica, incluzand si comunicari prin e-mail, mesaje scurte (SMS) sau prin anunturi pe site.

4.5 Clientul declara expres ca datele de contact furnizate ii apartin (adresa de email, numar de telefon, adresa de livrare) si ca vor putea fi folosite de catre Dacardi Impex in comunicarile sale cu Clientul.

5. Newslettere si alerte

5.1 In momentul in care, Membrul sau Clientul isi creaza un Cont pe Site, acceptand Documentul (Termeni si Conditii), acesta are dreptul de a-si exprima sau nu acordul cu privire la primirea de newslettere si/sau alerte din partea Dacardi Impex prin modalitate electronica si/sau telefonica, incluzand si comunicari prin e-mail, mesaje scurte (SMS) sau prin anunturi pe site.

5.2 Datele preluate de la Membru in scopul expedierii newslettere-lor si/sau alertelor, pot si vor fi folosite de catre Dacardi Impex in limitele Politicii de confidentialitate.

5.3 Renuntarea la primirea newslettere-lor si/sau alertelor de catre Membru sau Client se poate face in orice moment:

5.3.1 Folosind legatura special destinata din cadrul oricaror newslettere si/sau alerte primite (in partea de jos a e-mail-ului in sectiunea „Click aici pentru dezabonare”), acolo unde aceasta optiune este tehnic posibila;

5.3.2 Prin modificarea acceptului sau de a primi newslettere si/sau alerte si folosind pagini din zonele restrictionate, in cadrul Contului individual al Membrului, de pe www.piatadeflori.ro.

5.3.3 Prin contactarea Dacardi Impex la datele de mai sus, conform cu informatiile de contactare, si fara nicio obligatie ulterioara a vreunei parti fata de cealalta sau fara ca vreo parte sa poata sa pretinda celeilalte daune-interese.

5.4 Renuntarea la primirea newslettere-lor si/sau alertelor nu implica renuntarea la acceptul dat pentru document si se aplica doar ulterior transmiterii intentiei de renuntare.

5.5 Dacardi Impex isi rezerva dreptul de a selectiona persoanele carora le va trimite newslettere si/sau alerte cat si dreptul de a elimina din baza sa de date orice Membru sau Client care si-a exprimat anterior consimtamantul de a primi newslettere si/sau alerte, fara nici un angajament ulterior din partea Dacardi Impex, sau a vreunei notificari prealabile a acestuia.

5.6 Dacardi Impex nu va include in newslettere si/sau alerte transmise Membrului sau Clientului, nici un alt fel de material publicitar sub forma de continut care sa faca referire la vreun tert care nu este partener comercial al Dacardi Impex, la momentul expedierii newslettere-lor si/sau alertelor.

6. Politica de vanzare online

6.1. Accesul la serviciu

6.1.1. Accesul la serviciu este permis oricarui Membru care poseda sau isi creeaza un Cont pe site.

6.1.2. Pentru a i se permite accesul la serviciu, Membrul va trebui sa accepte prevederile Documentului.

6.1.3. Dacardi Impex isi rezerva dreptul de a limita accesul clientului la Serviciu si campanii marketing (de a nu-l include in campania de promovare si fidelizare, de a-i permite sa comande doar cu plata in avans, etc) precum si dreptul de a anula comenzile deja plasate in urmatoarele cazuri: plasarea si refuzarea a mai mult de doua comenzi in sistemul de plata la livrare, mai mult de 2 comenzi ulterior anulate de catre Client prin utilizarea butonului „Anuleaza comanda” sau notificare din partea lui trimisa in scris pe adresa de email piatadeflori@dacardi.ro sau modificarea comenzilor in sensul renuntarii la 20 de produse lunar din comenzile plasate, prin comunicare in scrisa din partea Clientului catre adresa de email piatadeflori@dacardi.ro, folosirea unui limbaj tendentios, incalcarea dreptului de proprietate intelectuala etc., accesul si existenta Contului Clientului ar putea prejudicia in vreun fel Dacardi Impex. Dacardi Impex isi rezerva acest drept cu exceptia cazurilor permise de la art. 7.3.7 si oricare criteriu mentionat mai sus se indeplineste primul. Acest drept poate fi exercitat in orice moment si nu este necesara notificarea Clientului in acest sens.

6.1.4. Fiecare Membru poate avea un singur Cont. Este interzisa partajarea unui Cont intre mai multi Membri/Clienti.

6.1.5. In situatia in care se descopera accese partajate de mai multi Clienti, Dacardi Impex isi rezerva dreptul de a anula sau a suspenda accesul Clientului la Continut sau Serviciu. Daca exista comenzi plasate din conturile suspendate sau anulate, acestea vor fi anulate automat.

6.1.6. Dacardi Impex poate refuza o comanda in urma unei notificari prealabile adresate Clientului, fara a exista obligatii intre parti si fara ca o parte sa poata pretinde daune, pentru urmatoarele situatii:esuarea / invalidarea tranzactiei online;neacceptarea de catre banca emitenta a cardului Clientului / a tranzactiei;
furnizarea de date incomplete sau incorecte de catre Client;
activitatea Clientului poate produce daune site-ului www.piatadeflori.ro, societatii Dacardi Impex SRL si /sau partenerilor sai;

Clientul foloseste Serviciul intr-un mod neconform uzantelor normale si bunei-credinte sau isi exercita drepturile in scopul de a vatama sau pagubi Dacardi Impex ori intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte;
livrari consecutiv esuate din culpa Clientului;alte motive justificate (de ex. : plasarea si renuntarea nejustificata la mai mult de trei comenzi intr-un interval de 30 zile).

6.2. Produse si servicii

6.2.1. Dacardi Impex poate publica pe site informatii despre produse, servicii si/sau promotii practicate de catre acesta sau de catre oricare alt tert cu care Dacardi Impex are incheiate contracte sau acorduri de parteneriat, intr-o anumita perioada si in limita stocului disponibil.

6.2.2. Produsele si/sau serviciile achizitionate prin intermediul serviciului sunt destinate exclusiv uzului personal al Clientului.

6.2.3. Dacardi Impex poate limita capacitatea de achizionare a unor produse sau servicii disponibile pe site la un moment dat, unuia sau mai multor Clienti, pe motive intemeiate.

6.2.4. Toate tarifele aferente produselor sau serviciilor prezentate pe site sunt exprimate in lei (RON) si includ TVA.

6.2.5. Facturarea produselor achizitionate se face exclusiv in RON folosind informatiile furnizate de Client in formularul destinat. Dacardi Impex nu raspunde de corectitudinea informatiilor furnizate de Client pentru factura sau de imposibilitatea deducerii unor cheltuieli datorita informatiilor furnizate incorecte de catre Client. Facturile se emit astfel: pentru platile efectuate anterior primirii produselor si serviciilor se emite factura de avans iar pentru platile efectuate la momentul primirii produselor se emite factura finala la momentul expedierii catre Client (predarii catre curier). Pentru corectii (anulari, retur) se emit facturi de storno. Toate facturile sunt emise si inregistrate automat si incluse in raportarile fiscale. Nu se accepta corectii cu exceptia acelor modificari ale facturilor efectuate prin metodele si la termenele legale.

6.2.6. Plata produselor si/sau a serviciilor achizitionate prin intermediul serviciului se poate face atat online cu cardul de debit, cat si la livrare catre curier numai in numerar.

6.2.7. In cazul platilor online cu cardul Dacardi Impex nu este / nu poate fi facuta responsabila pentru niciun alt cost suplimentar suportat de client, incluzand dar nelimitandu-se la comisioane de conversie valutara aplicate de catre banca emitenta a cardului acestuia, in cazul in care moneda de emitere a acestuia difera de RON. Responsabilitatea pentru aceasta actiune o poarta numai clientul.

6.2.8 Plata in numerar la livrare prin curier (cash la livrare) este o metoda de achitare intarziata a produselor, cu risc pentru Dacardi Impex de retragere a Clientului din Contract. De aceea aceasta optiune este disponibila doar in anumite cazuri si doar pentru anumite produse, iar Dacardi Impex isi rezerva toate drepturile de a aplica sau nu aceasta optiune in functie de criterii interne. In momentul plasarii comenzii Clientul este informat si accepta expres metoda de plata selectata/disponibila. In cazul in care Clientul comanda cantitati mai mari din acelasi produs (mai mult de 10 produse de acelasi tip), pentru produsele livrate direct de la Producator (in acest caz se va mentiona expres la descrierea produsului pe site) sau comanda este in valoare de mai mult de 1000 lei, Dacardi Impex ofera posibilitatea de a achita comenzile doar in avans fie prin plata on line, fie prin transfer bancar.

Optiunea de 6.2.9. Informatiile din evenimentele de vanzare folosite pentru descrierea produselor, caracteristici si greutate disponibile pe site (imagini statice / dinamice / prezentari multimedia / link-uri catre alte siteuri etc) nu reprezinta o obligatie contractuala din partea Dacardi Impex, acestea fiind cu titlu de prezentare. Dacardi Impex poate retrage o oferta de produse sau o poate modifica in orice moment pana la plasarea comenzii, fara a datora daune sau alte penalitati catre nici un potential client.

6.2.10. In imaginile produselor si/sau serviciilor Dacardi Impex isi rezerva dreptul de a utiliza si alte produse (accesorii / etc) care pot sa nu fie incluse in costurile produselor respective si implicit nu vor fi livrate la achizitia produselor. In acest caz, se precizeaza expres in descrierea produselor ce bun este de vanzare si se marcheaza si in imagine.

6.2.11. In cazul putin probabil cand Dacardi Impex nu va putea onora o parte din produse, acesta va notifica pe e-mail Clientul, oferindu-i una dintre alternative:
- anularea comenzii sau scoaterea din comanda a produsului ce nu mai poate fi livrat

7. Comanda online

7.3.1. Clientul poate efectua comenzi de produse comercializate la un moment dat, exclusiv pe site, ofertele fiind limitate in timp (dupa perioada indicata nu se mai pot plasa comenzi si articolele nu mai sunt vizibile pe www.piatadeflori.ro). Pretul afisat pe site la momentul comenzii nu se va modifica, fiind ferm. Pentru o oferta care a expirat nu mai pot fi plasate comenzi. Dacardi Impex poate modifica oricand preturi, oferte, cantitati conform criteriilor interne (locatia geografica, disponibilitate stoc etc) cu respectarea comenzilor/contractelor deja plasate. Dacardi Impex nu poate fi obligata sa pastreze un anume pret decat pentru comenzile plasate; potentialii clienti care vizualizeaza ofertele dar nu plaseaza comenzi nu pot solicita un pret/oferta diferit de cel afisat pe site-ul www.piatadeflori.ro.

7.3.2. Prin finalizarea comenzii Clientul consimte ca toate datele furnizate de acesta, necesare procesului de cumparare, sunt corecte, complete si adevarate la data plasarii comenzii, denumita in cadrul acestui document si comanda emisa.

7.3.3. Contractul la distanta este considerat incheiat de catre Dacardi Impex atunci cand comanda plasata de catre Client este confirmata electronic de catre Dacardi Impex in urma receptiei tuturor produselor (dpdv cantitativ si calitativ) din acea comanda de catre Dacardi Impex (direct sau prin subcontractori). Mai mult, inainte de a valida comanda Clientului si inainte de a expedia produsele, Dacardi Impex are dreptul sa contacteze Clientul, prin orice mijloc disponibil / agreat de Dacardi Impex (telefonic sau e-mail), pentru a obtine confirmarea personala de catre Client a datelor sale de identificare si livrare. Clientii accepta ca Dacardi Impex nu poate fi fortat sa valideze/livreze produse catre persoane care nu au confirmat datele de livrare si identificare.

7.3.4. Dacardi Impex va denunta unilateral si va anula automat comanda efectuata de catre Client, chiar si fara notificare prealabile adresata Clientului, fara nici o obligatie ulterioara a vreunei parti fata de cealalta sau fara ca vreo parte sa poata sa pretinda celeilalte daune-interese in urmatoarele cazuri:

7.3.4.1. neacceptarea de catre banca emitenta a cardului Clientului, a tranzactiei, in cazul de platii online;

7.3.4.2. invalidarea tranzactiei de catre procesatorul de carduri agreat de Dacardi Impex, in cazul platii online;

7.3.4.3. datele furnizate de catre Client privind livrarea (adresa, date contact), pe site sunt incomplete sau incorecte;

7.3.4.4. activitatea Clientului pe site poate si/sau produce daune de orice natura de partea Dacardi Impex si/sau partenerilor acestuia;

7.3.4.5. realizarea a mai mult de doua livrari consecutive, esuate;

7.3.4.6. pentru alte motive obiective.
7.3.5. In cazul in care Clientul renunta la o comanda cu plata efectuata in avans, prin transfer bancar confirmat sau prin solutia online de plata cu cardul si in care banca emitenta a cardului Clientului a autorizat tranzactia bancara, suma aceasta va fi rambursata de catre Dacardi Impex in maxim 14 zile de la data la care Dacardi Impex a luat la cunostiinta de acest fapt.

7.3.6. In cazul in care unele produse comandate de catre Client printr-o comanda efectuata cu plata efectuata in avans (prin transfer bancar confirmat sau prin solutia online de plata cu cardul) nu mai sunt disponibile pe stoc din motive independente de Dacardi Impex, Dacardi Impex va informa clientul asupra acestui fapt imediat ce cunoaste indisponibilitatea si va dispune rambursarea sumelor achitate in avans in termen de maxim 14 zile de la notificarea clientului.

7.3.7. O comanda plasata poate fi modificata numai in urmatoarele situatii si doar la solicitarea Clientului. Clientul va solicita acest lucru in scris, trimitand un e-mail pe piatadeflori@dacardi.ro mentionand clar solicitarea si numarul comenzii.
a. Clientul renunta la un produs si notifica Dacardi Impex inainte de expedierea comenzii

b. Cresterea cantitatii dintr-un produs deja existent intr-o comanda, produs ce se afla intr-o campanie activa la momentul solicitarii suplimentarii comenzii

c. Intarzierea livrarii cu maxim doua saptamani peste limita maxima de livrare

d. Modificarea adresei de livrare

e. Cumularea comenzilor (valabil doar pentru comenzile cu plata la livrare) cu perioade de livrare apropiate (maxim o zi diferenta a ultimei zile din interval). In situatia cumularii unei comenzi, comanda initiala se anuleaza si statusul acesteia va aparea ca fiind "comanda anulata", iar produsele aferente comenzii cumulate se vor adauga in comanda cu care se solicita cumularea.

f. Modificarea metodei de plata

g. Modificare date pentru facturare. Pentru facturile emise deja nu se pot efectua modificari privind persoana juridica/fizica (inlocuire cu o noua persoana), doar corecturi (ale denumirii/nume, date contact etc).

7.3.8. Comenzile nu pot fi modificate, in cazul in care Clientul opteaza pentru plata online sau prin transfer bancar a contravalorii acestora.
7.3.9. In cazul in care un Client isi modifica datele personale, folosind formularele disponibile pe site, toate comenzile in derulare existente la acel moment, isi pastreaza datele definite/acceptate de catre Client inainte de momentul modificarii, luandu-se in considerare pentru livrare si contact, noile date modificate corespunzator.
7.3.10. La orice comanda plasata clientul este obligat sa verifice si sa accepte cadrul contractual.
7.4. Comanda telefonica
7.4.1. Clientul / Membrul nu poate efectua comenzi telefonice. Clientul / Membrul nu poate solicita modificarea comenzii la telefon.
7.5. Contract si finalizare
7.5.1. Dacardi Impex va emite si transmite catre Client toate documentele necesare care sa ateste achizitionarea produselor/serviciilor de catre Client conform legislatiei in vigoare.
7.5.2. Dacardi Impex va facilita informarea Clientului asupra stadiului de finalizare in care se afla comanda sa prin trimiterea unui e-mail de informare la adresa indicata de acesta. Factura emisa va cuprinde toate mentiunile obligatorii in conformitate cu art. 319 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si va putea fi descarcata in format pdf din contul Membrului.
7.5.3. Contractul la care se adauga documentele care atesta livrarea catre Client a coletului de catre curier (AWB semnat si decontat) din partea Dacardi Impex, devine Contract onorat.
7.5.4. Contractul este incheiat pe durata determinata. Acesta va fi considerat ca fiind incetat in momentul in care partile isi vor fi executat obligatiile reciproce in termenele si conditiile stabilite prin prezentul Document.

7.5.5 In cazul in care exista diferente intre lista cu produse livrate (asa cum poate fi accesata din "Contul meu") si continutul coletului, Clientul are obligatia de a notifica Dacardi Impex si curierul (daca constatarea s-a facut in prezenta acestuia) in maximum 24 de ore de la receptia coletului prin e-mail catre adresa piatadeflori@dacardi.ro cu detaliile aferente (foto, explicatii etc). Daca Clientul nu a facut constatarea in prezenta curierului acesta NU mai poate invoca diferentele.
7.6. Transport
7.6.1. Costurile transportului in sistem de curierat a produselor achizitionate pe site-ul www.piatadeflori.ro de la Dacardi Impex sunt urmatoarele:
Toate costurile se calculeaza si sunt comunicate Clientului la momentul plasarii comenzii in functie de criteriile specifice comenzii (volum, greutate, materiale). Dacardi Impex estimeaza pe baza unor indicatori interni costul transportului si Clientul accepta in mod expres prin plasarea comenzii estimarile pentru costul transportului, indiferent de datele care au stat la baza determinarii acestui cost. In consecinta, Clientul nu poate solicita ulterior plasarii comenzii un cost inferior al transportului pe baza unor cantariri sau masurari proprii ale coletului.

7.6.2. Timpul de livrare al unei comenzi este comunicat expres la plasarea acesteia si este un interval de zile influentat de: transportul bunurilor de la furnizorul de marfa al Dacardi Impex, timpii de procesare in centrul logistic al furnizorului initial si in depozitul Dacardi Impex, zile lucratoare din luna, numarul produselor din comanda si timpii de procesare a fiecarui produs etc. Timpul total de livrare poate fi decalat de un produs cu perioada mai lunga, astfel ca Clientul accepta ca prin cumularea a mai multe produse intr-o comanda decaleaza livrarea produselor pana la data cea mai indepartata. Ca regula, produsele dintr-o comanda sunt livrare intr-un singur pachet cu un AWB unic (nu se livreaza partial produsele dintr-o comanda).
Livrarile se vor efectua de regula in interiorul perioadei asumate la plasarea comenzii (variaza intre 2 zile si 8 saptamani) si Clientul poate obtine informatii privind statusul livrarii in orice moment. In cazul in care produsul poate fi livrat cu depasirea termenului susmentionat, Dacardi Impex va informa de indata Clientul prin E-mail oferind doua optiuni: Clientul poate fie renunta (in scris) la comanda/produs fie accepta noul termen de livrare propus. In eventualitatea in care plata a fost efectuata in avans prealabil livrarii, sumele platite vor fi rambursate in totalitate conform legii, in termen de maximum 14 zile de la data renuntarii.

7.7. Calitate si garantii

7.7.1. Dacardi Impex respecta prevederile de garantie conform legislatiei romanesti in vigoare. Detalii clare legate de aceste garantii sunt date de catre fisele produselor si niciun membru nu poate solicita o garantie extinsa, mai mult decat cea mentionata. Garantia se aplica conditiilor normale de utilizare si este valabila numai pentru produsele achizitionate si platite de Client de la Dacardi Impex. Produsele beneficiaza de o garantie de conformitate conform prevederilor Legii 449/2003, astfel cum aceasta a transpus Directiva 1999/44/CE privind vanzarea de bunuri de consum si garantiile conexe sau daca in prezentarea produsului este precizat un termen extins de garantie se aplica termenul mai lung. Raspunderea Dacardi Impex, conform prevederilor art. 9-14 din Legea 449/2003, este angajata daca lipsa de conformitate apare intr-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului. Garantia presupune rambursarea valorii pentru produsele neconforme pentru care Clientul notifica comerciantul in scris in termenul legal; Dacardi Impex nu inlocuieste si nu repara produsele defecte sau neconforme. Produsele neconforme redevin proprietatea Dacardi Impex. Clientul nu este indreptatit la despagubiri sau penalitati pentru produsele neconforme si prin plasarea comenzii declara ca accepta sa primeasca contravaloarea produselor si transportului in cazul lipsei de conformitate.
7.7.2. Detalii clare despre trasaturile caracteristice ale fiecarui produs sunt furnizate pe site. Informatii cu privire la termenii si conditiile de garantie Dacardi Impex si instructiunile de utilizare generale a diferitelor tipuri de produse pot fi predate Clientului ca document in format digital, disponibile din contul Dacardu sau cerute prin adresa prin e-mail. Daca aceste informatii nu au parvenit Clientului acesta le poate obtine oricand prin solicitare telefonica sau e-mail catre piatadeflori@dacardi.ro

7.8. Returnarea produselor
Conform OG nr. 130/2000, republicata, consumatorul are dreptul sa notifice în scris comerciantului ca renunta la cumparare, fara penalitati si fara invocarea unui motiv, în termen de 10 zile lucratoare de la primirea produsului sau, în cazul prestarilor de servicii, de la încheierea contractului. Singurele costuri care cad în sarcina consumatorului sunt cheltuielile directe de returnare a produselor.
Rambursarea sumelor se va face in cel mult 30 de zile de la data denuntarii unilaterale a contractului de catre consumator, fara alte cheltuieli suplimentare ( de ex. comisioane) cu exceptia cheltuielilor directe de returnare a produselor care se vor scadea din pretul platit.
Restituirea sumelor incasate, in cazul in care clientul nu doreste un alt produs, se va face prin banca/in numerar, conform solicitarii clientului
Atentie! Costurile aferente serviciului de curierat nu sunt returnabile.
Pot fi returnate produse care:
- nu depasesc termenul de 10 de zile de la data primirii;
- nu corespund specificatiilor mentionate in comanda;
- nu prezinta urme de lovire sau deteriorare;
- nu prezinta urme vizibile de uzura;
- ambalajul si etichetele de identificare ale produselor sunt integre;
- produsele returnate sunt în stoc si din acelasi lot.
Nerespectarea conditiilor de mai sus, precum si punerea produsului, prin orice mijloc, intr-o stare necorespunzatoare repunerii in vanzare, duce la refuzul returului.
Pentru alte informatii legate de returul produselor aveti posibilitatea transmiterii unei solicitari pe adresa de e-mail piatadeflori@dacardi.ro

8. Frauda

8.1. Dacardi Impex nu solicita Clientilor sau Utilizatorilor sai prin niciun mijloc de comunicare (e-mail/telefonic/SMS/ etc) informatii referitoare la date confidentiale, conturi/carduri bancare sau parole personale.

8.2. Clientul / Membrul isi asuma intreaga responsabilitate pentru divulgarea unui tert a datelor sale confidentiale.

8.3. Dacardi Impex declina orice responsabilitate, in situatia in care un Membru / Client ar fi / este prejudiciat sub orice forma de catre un tert care ar pretinde ca este/reprezinta interesele Dacardi Impex.

8.4. Clientul sau Membrul va informa Dacardi Impex asupra unor asemenea tentative, folosind datele de contact.

8.5. Dacardi Impex nu promoveaza SPAM-ul. Orice Membru/client care a furnizat explicit adresa sa de e-mail pe site poate opta pentru dezactivarea contului de client aferent acestei adrese de e-mail.

8.6. Comunicarile realizate de catre Dacardi Impex prin mijloace electronice de comunicare la distanta (i.e. e-mail) contin datele de identificare complete si conforme ale expeditorului sau legaturi catre acestea, la data transmiterii continutului.

8.7. Urmatoarele scopuri vor fi considerate tentativa de fraudare a Siteului/Continutul si/sau Dacardi Impex. Dacardi Impex isi rezerva dreptul de a pune in miscare urmarirea penala impotriva aceluia sau acelora care a(u) incercat sa, sau a(u) atins acest(e) scop(uri):

8.7.1. de a accesa datele de orice tip ale altui Membru/Client prin folosirea unui cont sau prin orice alta metoda.

8.7.2. de a altera sau de a modifica continutul Siteului sau orice corespondenta expediata prin orice modalitate de catre Dacardi Impex catre Membru / Client.

8.7.3. de a afecta performantele serverului/serverelor pe care ruleaza siteul.

8.7.4. de a accesa sau de a divulga oricarui tert care nu are autoritatea legala necesara, continutul expediat prin orice mijloc de catre Dacardi Impex catre Membru/ Client atunci cand acesta nu este destinatarul legitim al continutului.

9. Limitare si responsabilitate

9.1. Dacardi Impex nu poate fi tinuta responsabila in nici un fel in fata niciunui Membru/Client care utilizeaza Siteul sau Continutul, altfel decat in limita articolelor ce constituie Termeni si Conditii.
9.2. In cazul in care un Membru/Client considera ca un Continut expediat prin orice mijloc de catre Dacardi Impex violeaza drepturile de copyright sau orice alte drepturi, acesta poate sa contacteze pentru detalii Dacardi Impex, conform detaliilor de contact la piatadeflori@dacardi.ro astfel incat Dacardi Impex sa poata lua o decizie in cunostinta de cauza.
9.3. Dacardi Impex nu garanteaza Membrului sau clientului acces pe site sau la serviciu, in lipsa inregistrarii de catre acesta din urma prin parcurgerea etapelor de inregistrare de pe site, si nu ii confera dreptul de a descarca sau de a modifica partial si/sau integral continutul, de a reproduce partial sau integral continutul, de a copia, sau de a exploata orice continut in orice alta maniera, sau de a transfera vreunui tert orice continut asupra caruia are si/sau a obtinut acces, in baza unui acord de utilizare, fara acordul prealabil scris al Dacardi Impex.
9.4. Dacardi Impex nu raspunde de continutul, calitatea sau natura altor site-uri la care se ajunge prin legaturi din continut, indiferent de natura acestor legaturi. Pentru respectivele site-uri, raspunderea o poarta, integral, proprietarii acestora.
9.5. Dacardi Impex este exonerata de orice vina in cazul utilizarii siteurilor si/sau al continutului transmis catre Membru sau Client, prin orice mijloc (electronic, telefonic, etc.), prin intermediul siteurilor, e-mail-ului sau al unui angajat al Dacardi Impex, atunci cand aceasta utilizare a continutului poate sau produce pagube de orice natura Membrului, Clientului si/sau oricarui tert implicat in acest transfer de Continut.
9.6. Dacardi Impex nu ofera niciun fel de garantii directe sau indirecte ca:
9.6.1. serviciul va fi potrivit cerintelor clientului
9.6.2. serviciul va fi neintrerupt, sigur sau fara erori de orice fel
9.6.3. produsele/serviciile obtinute gratis sau contra-cost prin intermediul serviciului vor corespunde cerintelor sau asteptarilor clientului
9.7. In limita prevederilor Termeni si Conditii, operatorii, administratorii si/sau proprietarii site-ului nu sunt sub nici o forma responsabili pentru relatiile sau consecintele acestora rezultand din, dar nelimitandu-se la, achizitii, oferte speciale, promotii, promovari, sau oricare alt tip de relatie / legatura / tranzactie / colaborare / etc. care pot aparea intre client sau Membru si oricare dintre cei care isi fac promovare directa sau indirecta prin intermediul siteului.

10. Forta majora si cazul fortuit

10.1. Exceptand cazurile in care nu au prevazut in mod expres altfel, nici una din partile unui contract incheiat, care este inca in derulare, nu va fi raspunzatoare pentru neexecutarea la termen si/sau in mod corespunzator, total sau partial, a oricareia din obligatiile care ii incumba in baza contractului, daca neexecutarea obligatiei respective a fost cauzata de un eveniment de forta majora.
10.2. Partea sau reprezentantul legal al partii care invoca evenimentul mai sus mentionat este obligat sa aduca la cunostinta celeilalte, imediat si in mod complet, producerea acestuia si sa ia orice masuri care-i stau la dispozitie in vederea limitarii consecintelor respectivului eveniment.
10.3. Partea sau reprezentantul legal al partii care invoca evenimentul mai sus mentionat este exonerat de la aceasta obligatie numai in cazul in care evenimentul o impiedica sa o duca la bun sfarsit.

10.4. Daca in termen de 15 zile de la data producerii lui, respectivul eveniment nu inceteaza fiecare parte va avea dreptul sa notifice celeilalte parti incetarea de plin drept a acestui contract fara ca vreuna dintre ele sa poata pretinde celeilalte alte daune-interese.

10.5. Partea care invoca evenimentul de forta majora trebuie sa faca dovada imposibilitatii executarii obligatiilor in termen de 30 zile de la data producerii evenimentului dar in limitele art. 10.3.
10.6. Exceptional (fara vina Dacardi Impex) si din cauza unui caz fortuit (cum ar fi accident al transportatorului sau al furnizorului) este posibil ca livrarea produselor nu va putea fi facuta.

11. Litigii

11.1. Prin folosirea/vizitarea/vizualizarea/etc siteurilor si/sau al oricarui continut trimis de catre Dacardi Impex Membrului/Clientului prin accesare si/sau expediere prin orice mijloc (electronic, telefonic, etc), acesta se declara de acord cel putin cu prevederile "Termeni si conditii".
11.2. Orice disputa cu referire la prezentele Termeni si Conditii care ar putea sa apara intre Membru/Client si Dacardi Impex se va rezolva pe cale amiabila.
11.3. Orice disputa, de orice fel, care ar putea sa apara intre Membru si Dacardi Impex sau partenerii sai, se va rezolva pe cale amiabila. Daca aceasta nu va fi posibila, conflictul va fi solutionat de catre instanta competenta, conform prevederilor legale aplicabile
11.4. Avand in vedere dispozitiile Regulamentului (UE) nr. 524/2013 privind solutionarea online a litigiilor in materie de consum si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 si a Directivei 2009/22/CE, Dacardi Impex ofera Membrului/Clientului posibilitatea de a opta pentru solutionarea pe cale extrajudiciara a eventualelor litigii, prin utilizarea platformei europene de solutionare online a litigiilor (platforma SOL), instrument digital creat de Comisia Europeana pentru a facilita solutionarea independenta, impartiala, transparenta, eficace, rapida si echitabila, pe cale extrajudiciara, a litigiilor care privesc obligatiile contractuale rezultate din contractele de vanzare sau de prestare de servicii online dintre un consumator care isi are resedinta in Uniune si un comerciant stabilit in Uniune . In acest sens se poate utiliza urmatorul link catre platforma SOL: ODR.
11.5. Daca oricare dintre clauzele de mai sus va fi gasita nula sau nevalida, indiferent de cauza, aceasta clauza nu va afecta valabilitatea celorlalte clauze.
11.6. Prezentul document a fost redactat si va fi interpretat in conformitate cu legislatia romana. Legea aplicabila – Jurisdictia Prezentul Contract este supus legii romane. Eventualele litigii aparute intre Dacardi Impex si Clienti / Cumparatori se vor rezolva pe cale amiabila sau, in cazul in care aceasta nu va fi posibila, litigiile vor fi solutionate de instantele judecatoresti romane competente din Municipiul Oradea

13. Dispozitii finale

13.1 Dacardi Impex isi rezerva dreptul de a putea efectua orice modificari ale acestor prevederi, precum si orice modificari ale site-ului/structurii acestuia/serviciului precum si orice continut fara notificare prealabila a Membrului sau Clientului.

13.2. In limita prevederilor Termeni si Conditii, Dacardi Impex nu va putea fi facuta responsabila pentru eventualele erori aparute pe site din orice cauza, inclusiv din cauza unor modificari, setari, etc., care nu sunt facute de catre administratorul site-ului.

13.3 Dacardi Impex isi rezerva dreptul de a introduce bannere publicitare de orice natura si/sau legaturi pe oricare pagina a site-ului, cu respectarea legislatiei in vigoare.

14. Contact si alte informatii

14.1. In cazul in care exista intrebari sau sugestii in legatura cu Dacardi Impex, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 0259465203, de Luni pana Vineri, program 08:00-16:00, sau prin e-mail la piatadeflori@dacardi.ro

14.2 . Orice comentarii, intrebari, feedback, idei, sugestii sau alte comunicari sau informatii despre sau referitoare la site-ul www.piatadeflori.ro, functionalitatea sau imbunatatirea acestuia vor ramane proprietatea SC DACARDI IMPEX SRL

CERTINTELE MINIME DE SECURITATE

1.Identificarea si autentificarea utilizatorului


Prin utilizator se intelege orice persoana care actioneaza sub autoritatea operatorului, a
persoanei imputernicite sau a reprezentantului, cu drept recunoscut de acces la bazele de date cu
caracter personal.
Utilizatorii, pentru a capata acces la o baza de date cu caracter personal, trebuie sa se
identifice.
Identificarea se poate face prin urmatoarele metode: introducerea codului de identificare
de la tastatura (un sir de caractere), folosirea unei cartele cu cod de bare, folosirea unei cartele
inteligente (smart card) sau a unei cartele magnetice.
Fiecare utilizator are propriul sau cod de identificare. Niciodata mai multi utilizatori nu
vor avea acelasi cod de identificare. Codurile de identificare (sau conturi de utilizator) nefolosite
o perioada mai indelungata vor fi dezactivate si distruse dupa un control prealabil intern al
operatorului. Perioada dupa care codurile trebuie dezactivate si distruse va fi de 1 an de zile.
Orice cont de utilizator este insotit de o modalitate de autentificare. Autentificarea poate
fi facuta prin introducerea unei parole sau prin mijloace biometrice: amprenta dactiloscopica,
amprenta vocala, angiografia retiniana etc. Parolele sunt siruri de caractere.
Parolele de acces vor fi schimbate periodic in functie de politicile de securitate ale
entitatii (operator sau persoana imputernicita). Schimbarea periodica a parolelor se face numai de
catre utilizatori autorizati de operator. Operatorul detine un sistem informational care refuza
automat accesul unui utilizator dupa 5 introduceri gresite ale parolei. Orice utilizator care
primeste un cod de identificare si un mijloc de autentificare trebuie sa pastreze confidentialitatea
acestora si sa raspunda in acest sens in fata operatorului.
Operatorii autorizeaza anumiti utilizatori pentru a revoca sau a suspenda un cod de
identificare si autentificare, daca utilizatorul acestora si-a dat demisia ori a fost concediat, si-a
incheiat contractul, a fost transferat la alt serviciu si noile sarcini nu ii solicita accesul la date cu
caracter personal, a abuzat de codurile primite sau daca va absenta o perioada indelungata
stabilita de entitate.
Accesul utilizatorilor la bazele de date cu caracter personal efectuate manual se va face
pe baza unei liste aprobate de conducerea entitatii.



2.Tipul de acces


Utilizatorii vor accesa numai datele cu caracter personal necesare pentru indeplinirea
atributiilor lor de serviciu.
Pentru aceasta operatorii trebuie sa stabileasca tipurile de acces dupa functionalitate (cum
ar fi: administrare, introducere, prelucrare, salvare etc.) si dupa actiuni aplicate asupra datelor cu
caracter personal (cum ar fi: scriere, citire, stergere), precum si procedurile privind aceste tipuri
de acces.
Programatorii sistemelor de prelucrare a datelor cu caracter personal nu vor avea acces la
datele cu caracter personal. Operatorul va permite accesul programatorilor la datele cu caracter
personal dupa ce acestea au fost transformate in date anonime. Compartimentul care asigura
suportul tehnic poate avea acces la datele cu caracter personal pentru rezolvarea unor cazuri
exceptionale. Pentru activitatea de pregatire a utilizatorilor sau pentru realizarea de prezentari se
vor folosi date anonime.
Operatorul va stabili modalitatile stricte prin care se vor distruge datele cu caracter
personal. Autorizarea pentru aceasta prelucrare de date cu caracter personal trebuie limitata la
cativa utilizatori.

3.Colectarea datelor


Operatorul va desemna utilizatori autorizati pentru operatiile de colectare si introducere
de date cu caracter personal intr-un sistem informational.
Orice modificare a datelor cu caracter personal se poate face numai de catre utilizatori
autorizati desemnati de operator. Operatorul va lua masuri pentru ca sistemul informational sa
inregistreze cine a facut modificarea, data si ora modificarii. Pentru o mai buna administrare
operatorul va lua masuri ca sistemul informational sa mentina datele sterse sau modificate.


4. Executia copiilor de siguranta
Operatorul stabileste ca intervalul de timp la care se vor executa copiile de siguranta ale
bazelor de date cu caracter personal, precum si ale programelor folosite pentru prelucrarile
automatizate sa fie odata la un an.
Utilizatorii care executa aceste copii de siguranta vor fi numiti de operator, intr-un numar
restrans. Copiile de siguranta se vor stoca in alte camere, in fisete metalice cu sigiliu aplicat, si,
daca este posibil, chiar in camere din alta cladire. Operatorul va lua masuri ca accesul la copiile
de siguranta sa fie monitorizat.


5. Computerele si terminalele de acces

Computerele si alte terminale de acces vor fi instalate in incaperi cu acces restrictionat.
Daca nu pot fi asigurate aceste conditii, computerele se vor instala in incaperi care se pot
incuia sau se vor lua masuri ca accesul la computere sa se faca cu ajutorul unor chei ori cartele
magnetice.
Daca pe ecran apar date cu caracter personal asupra carora nu se actioneaza o perioada
data, stabilita de operator, sesiunea de lucru trebuie inchisa automat. Marimea acestei perioade se
determina in functie de operatiile care trebuie executate.
Terminalele de acces folosite in relatia cu publicul, pe care apar date cu caracter personal,
vor fi pozitionate astfel incat sa nu poata fi vazute de public si dupa o perioada scurta, stabilita de
operator, in care nu se actioneaza asupra lor, acestea trebuie ascunse.


6. Fisierele de acces


Operatorul va lua masuri ca orice accesare a bazei de date cu caracter personal sa fie
inregistrata intr-un fisier de acces (numit log la prelucrarile automate) sau intr-un registru pentru
prelucrarile manuale de date cu caracter personal, stabilit de operator.

Informatiile inregistrate in fisierul de acces sau in registru vor fi:
- codul de identificare (numele utilizatorului pentru bazele de date cu caracter personal manuale);
- numele fisierului accesat (fisei);
- numarul inregistrarilor efectuate;
- tipul de acces;
- codul operatiei executate sau programul folosit;
- data accesului (an, luna, zi);
- timpul (ora, minutul, secunda).
Pentru prelucrarile automate aceste informatii vor fi stocate intr-un fisier de acces general sau
in fisiere separate pentru fiecare utilizator.
Orice incercare de acces neautorizat va fi, de asemenea, inregistrata. Operatorul va pastra
fisierele de acces cel putin 2 ani, pentru a fi folosite ca probe in cazul unor investigatii. Daca investigatiile
se prelungesc, aceste fisiere se vor pastra atat timp cat se va considera necesar.
Fisierele de acces trebuie sa faca posibila identificarea de catre operator sau de catre persoana
imputernicita a persoanelor care au accesat date cu caracter personal fara un motiv anume, in vederea
aplicarii unor sanctiuni sau a sesizarii organelor competente.


7. Sistemele de telecomunicatii


Operatorul va efectua periodic controlul autentificarilor si tipurilor de acces pentru
detectarea unor disfunctionalitati in ceea ce priveste folosirea sistemelor de telecomunicatii.


Operatorii sunt obligati sa conceapa sistemul de telecomunicatii astfel incat datele cu
caracter personal sa nu poata fi interceptate sau transmise de oriunde. Daca sistemul de
telecomunicatii nu poate fi astfel securizat, operatorul este obligat sa impuna folosirea metodei
de criptare pentru transmisia datelor cu caracter personal. Prin sistemele de telecomunicatii se
vor transmite numai datele cu caracter personal strict necesare.

8. Instruirea personalului


In cadrul cursurilor de pregatire a utilizatorilor operatorul va face informarea acestora cu
privire la prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea
datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, la cerintele minime de securitate a
prelucrarilor de date cu caracter personal, precum si cu privire la riscurile pe care le comporta
prelucrarea datelor cu caracter personal, in functie de specificul activitatii utilizatorului.
Utilizatorii care au acces la date cu caracter personal vor fi instruiti de catre operator
asupra confidentialitatii acestora si vor fi avertizati prin mesaje care vor aparea pe monitoare in
timpul activitatii. Utilizatorii sunt obligati sa isi inchida sesiunea de lucru atunci cand parasesc
locul de munca.

9. Folosirea computerelor


Pentru mentinerea securitatii prelucrarii datelor cu caracter personal (in special impotriva
virusilor informatici) operatorul va lua masuri care vor consta in:
a)interzicerea folosirii de catre utilizatori a programelor software care provin din surse externe
sau dubioase;
b)informarea utilizatorilor in privinta pericolului privind virusii informatici;
c)implementarea unor sisteme automate de devirusare si de securitate a sistemelor informatice;
d)dezactivarea, pe cat posibil, a tastei "Print screen", atunci cand sunt afisate pe monitor date cu
caracter personal, interzicandu-se astfel scoaterea la imprimanta a acestora.

10. Imprimarea datelor


Scoaterea la imprimanta a datelor cu caracter personal se va realiza numai de utilizatori
autorizati pentru aceasta operatiune de catre operator. Operatorii sunt obligati sa aprobe
proceduri interne specifice privind folosirea si distrugerea acestor materiale. Fiecare entitate isi
va aproba propriul sistem de securitate, tinand seama de aceste cerinte minime de securitate a
prelucrarilor de date cu caracter personal, iar in functie de importanta datelor cu caracter
personal prelucrate, isi va impune masuri de securitate suplimentare.